ПП “Ред, законност и справедливост” организира среща на жители на Трудовец с проф.д-р Мария Златева – експерт в областта на екологията. На срещата бе дискутирана темата за изграждане на регионалното депо. 

“Това е само начин за усвояване на европейски пари.  В клетките на депата гният биоразградимите отпадъци в отсъствие на кислород. Това довежда до протичане на опасни химични процеси, в резултат на които се получва биогаз” – заяви проф. Златева. Тя обясни, че няма такава инсталация, която ефективно да улавя биогаза. По този начин депата се превръщат в бомба със закъснител, тъй като основна съставка на биогаза е метана. Още: няма измислена мембрана, която да задържа инфилтрата(течни токсични вещества, канцерогени, които попиват в почвата). Проф. Златева заяви, че в европейските страни, специално визира Германия, депата се ликвидират. Стремежът е на всеки гражданин на Европейския съюз е да се осигури екологосъобразна среда за живеене. Според екологът алтернативата е – разделно събиране на биоразградимите отпадъци и получаване на екологичен биотор.

Проф.  Златева заяви още, че е категорично против заводите за изгаряне на отпадъците. Няма филтри, които 100% да улавят емисиите, а въздушните течения ги отнасят на 200 км, информира “Ботевградски вести плюс”.