Близо 180 човека присъстваха на общественото обсъждане за регионалното депо, което се проведе вчера в големия салон на читалище “Христо Ботев”. Думата най-напред взе кметът Георги Георгиев, който за пореден обясни, че технологията на новото регионално депо не застрашава околната среда и здравето на хората. Той каза, че до момента общината е получила шест покани да ускори темповете за играждане на съоръжението, за да не се пренасочват отпадъците в землищата на други общини. “Забавяме старта за реализация на проекта, защото искаме да чуем какво ще кажат хората. За мен е важно да има диалог. Ако повечето от гражданите кажат “не” на депото, ще уважа тяхното мнение” – категоричен бе Георгиев. Той заяви още, че никога няма да подпише договора за изграждане на съоръжението, ако бъде поставено условие да се приемат отпадъците на София или на друга община, извън нашия регион. Георгиев допълни, че напълно са се оправдали съмненията му, че “акцията срещу депото е партийна вътрешна предизборна кореспонденция”.

Последваха изказвания и въпроси от жители на общината. Някои от тях поискаха да разберат до колко изявленията по време на митинга в Трудовец, базирани на проверени факти и проучвания, че депото ще има вредно влияние върху околната среда, отговарят на истината. Други бяха категорични, че регионално депо трябва да има и мястото е напълно подходящо, след като така са преценили специалистите. Ботевградчанка предложи около депото да бъде създаден зелен пояс от подходящи дървесни видове, които да филтрират вредните емисии.

“На митинга в Трудовец се изказа само един специалист в областта на екологията и това е бившата еколожка на общината Албена Симеонова, която заяви, че в по-развитите страни, членки на Европейския съюз, се изграждат заводи за преработка на отпадъци, в други, като Гърция напрамир, има депа и заводи, а на страните, които отскоро членуват в Европейската общност, на този етап се поставят изисквания за изграждане на депа. Според нея решението на проблема с боклуците са заводите и аз напълно я подкрепям. В момента общината води преговори с чужди инвеститори за изграждане на такова предприятие успоредно с депото” – заяви кметът. Той каза, че на първото обществено обсъждане в Ботевград са присъствали специалисти по екология, които са разяснили подробно технологията на новото регионално депо, според която нивата на вредните емисии ще бъдат сто пъти под допустимите норми.

Въпроси към кмета на общината зададоха и представители на “Зелените”. Те се поинтересуваха има ли алтернативна площадка за изграждане на депо, провеждано ли е обществено обсъждане назад във времето, за което хората не знаят, вярно ли е, че за изграждане на новото регионално депо няма санитарно становище от Регионалната инспекция по околната среда и водите, защо изграждането на депото е възложено на изпълнител с офшорни фирми в Кипър. В заключените представителите на ”Зелените” изразиха мнение, че само референдум ще даде най-точния отговор на въпроса дали на територията на общината да бъде изградено регионално депо. “В момента в салона присъстват служители на общинската администрация и общинските фирми, а те не са представители на всички жителите на Ботевград” – допълниха младите еколози.

Думата поиска общинският съветник от “Атака” Цеца Христова. Тя подкрепи представителите на "Зелените". Христова каза, че според чуждестранни учени в областта на екологията подобни депа замърсяват въздуха, почвата и водата в радиус около 100 км.

“Община Ботевград е получила комплексно разрешително за депото. То не може да бъде издадено, ако нямаме санитарно станивище от РИОСВ. За пореден път обяснявам, че площадката за регионално депо е определена от специалисти. Редно е тя да бъде в землището на общината, която “произвежда” най-много боклук. Не ме интересува къде ще отиде печалбата на фирмата-изпълнител на проекта за депото, ако тя си свърши добре работата. Що се отнася до присъстващите в залата, не може да твърдите, че те не са представители на жителите на Ботевград. Те са част от тази община и имат право на глас. От една страна не е успокоително, че на общественото обсъждане не присъстват повече хора. Това означава, че няма интерс към темата. За мен лично обаче е успокоително. Явно ботевградчани не виждат нищо тревожно в проекта за изграждане на регионално депо на територията на общината” – това бе по-важното в отговора на градоначалника.