40 лева ще струва издаването на новия паспорт с биометрични данни, 18 лева ще е цената за лична карта, а шофьорската книжка ще излиза 35 лева. Първите документи с биометрични данни ще започнат да се издават след 6 месеца, съобщават от МВР. Подмяната не е задължителна, тя може да бъде направена и след изтичане на срока на валидност на досегашните документи.

Новите документи ще се издават в 30 пункта в цялата страна, както беше и досега. Заявленията за тяхното издаване ще се подават в дирекция "Български документи за самоличност" и в различните поделения на полицията в страната. От МВР съобщават, че се запазват бързите и експресни услуги при издаването на новите паспорти, лични карти и шофьорски книжки. Обикновените поръчки ще се извършват за 30 дни, бързите за 3 дни, а експресните за 8 часа. За сравнение, от МВР посочват, че в Румъния например няма бърза процедура за издаване на паспорт, срокът е 30 дни, а цената 55 евро.

В академията на МВР беше демонстрирано как точно ще се издават новите паспорти.

"Отива на гишето, получава разпечатаното заявление, може да го коригира, това не е задължително да става на гишето, може и в къщи, след това с коригираното заявление се появява пред нашия служител, който го ориентира към кабинката за заснемане на биометрични данни, дава му се номер. След периода, необходим за изработване на новия документ, той се появява отново и си получава паспорта", обясни Антон Дончев, началник на дирекция "Български документи за самоличност".

Заявленията за издаване на новите документи ще могат да се подават и по електронен път. Според експерти от МВР наличието на чип с данни в паспорта предпазва от фалшификация. При издаването на документите се запазват и преференциите за деца между 14 и 16 години, както и за пенсионери над 70 години.

Новите документи стават факт, след като страната ни се задължи да ги въведе с влизането ни в Европейския съюз.