Интензивните валежи ще продължат и през следващата седмица, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Днес до полунощ ще продължи да превалява дъжд навсякъде в Западна и Централна България. След полунощ постепенно ще заглъхнат валежите и гръмотевиците.
За утрешния ден около и следобед отново ще започне развитие на купесто-дъждовна облачност с гръмотевици и валежи.
През следващата седмица валежите ще бъдат следобяд и до полунощ, след което ще стихват. Обширен циклон над Балканския полуостров е причината за валежите в началото на процеса – миналата неделя, посочиха от НИМХ. С този циклон на територията на страната е нахлул студен въздух. Вследствие на това атмосферата остава лабилна и се подържа високо ниво на влагата, което е причината за днешните валежи. Слънце ще има само в Източна България.
От института посочиха, че наводненията са резултат от продължителни валежи, заради които се натрупва голямо количество влага в почвата, която в даден момент спира да поема дъждовната вода.
Температурите в страната през следващата дъждовна седмица ще варират около 25-35 градуса, а в източните райони ще достигнат 32 градуса. На запад времето ще е съвсем леко по-хладно – около 24-25 градуса.