108 са проверените сигнали за купуване на гласове, по които до момента е работил специализираният щаб на МВР, ДАНС и прокуратурата. До момента са образувани 15 досъдебни производства за купуване на гласове, съобщиха от МВР.

Само във вчерашния ден в МВР са подадени 50 сигнала за евентуално купуване на гласове. По два от тях са образувани досъдебни производства, съобщи началникът на Охранителна полиция комисар Милчо Енев. От МВР съобщават, че изборният ден е започнал без сериозни нарушения. Има няколко случая на криминални престъпления, които не влияят върху изборния ден.

От МВР предоставиха и информация за положението на контролно-пропускателните пунктове. До 9 часа в България през „Малко Търново" са влезли 17 автобуса, а през КПП „Капитан Андреево" - 38. От МВР обясниха, че това е нормалният трафик за почивен ден. От МВР допълниха още, че няма да допуснат блокиране на пътищата и безредици по граничните пунктове през днешния ден.

15 000 полицаи охраняват 11 659 секции в цялата страна. От Генерална дирекция „Охранителна полиция" апелират към гражданите за активно съдействие и подаване на сигнали за всички случаи за купуване на гласове на телефони 166, 112, както и във всички поделения на МВР.

От вътрешното министерство припомнят, че в изборния ден ще бъдат издавани удостоверения за изгубен, откраднат, унищожен или повреден документ за самоличност. До 15 часа гражданите ще могат да подават молби за издаване на лична карта във всички районни полицейски управления и Областни дирекции на полициите, а от 15 до 17 часа само в Областните дирекции на МВР, в районните полицейски управления и в Столичната дирекция на вътрешните работи. От МВР напомнят, че удостоверенията важат само до края на изборния ден.