По-ниски осигуровки, по-ниска долна граница за определяне на местния данък от общините и по-нисък максимален осигурителен доход са част от идеите на НДСВ, около които се обединиха представители на работодателски и бизнес организации, на неправителствения сектор и народни представители от НДСВ.

На среща в столичния хотел „Хилтън", организирана от ПГ на НДСВ, бе обсъден проекта за Бюджет 2008.

„Бих искал да подчертая колко е важен този първи европейски бюджет, когато за първи път ще се усети ефектът от еврофондовете.
Когато става дума за либерална политика, каквато НДСВ води, не трябва да се разбира „див" капитализъм, а политика за насърчаване на предприемачеството и работодателите.
Затова бих искал да благодаря специално на представителите на тези организации за възможността да обсъдим вижданията си за бюджета през следващата година", заяви в началото на срещата лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

По време на дискусията бяха изразени вижданията на НДСВ за възможно усъвършенстване на бюджета по време на разглеждането му в Народното събрание.

Опасенията на жълтата партия в тази насока са свързани с нарастването на разходите в сравнение с 2007 с повече от 21%.

Беше отчетено, че съществуват възможности за намаляване на разходите в бюджетната сфера без да се засягат капиталовите разходи.

При добро изпълнение на приходната част на бюджета НДСВ ще настоява от 1 юли осигурителната тежест да падне с още 3%.
Нарастването на максималния осигурителен доход от 1400 на 2000 лева е твърде рязко и ще оскъпи квалифицираната работна сила, коментираха по време на срещата.

Като цяло участниците в дискусията се обединиха около реалистичността и изпълнимостта на бюджета.

Основните причини, поради които НДСВ ще подкрепи бюджета са: макрорамката показва устойчивост и възможност за икономически ръст от 6.4% - по-висок от средноевропейския; за пръв път се въвежда прозрачност при записа на излишъка - 3%; въвежда се плоският данък от 10% без необлагаем минимум - идея, която НДСВ отдавна предлагаше и която ще изведе сенчестия бизнес на светло, ще окуражи инвеститорите.

Участниците в дискусията повдигнаха въпроса за облагане на едноличните търговци без данък дивидент, за ясна реформа и консолидация във висшето образование и науката.
За намаляване на разходите за субсидирана заетост при вече три пъти намаляла безработица в последните 5 години. Ясно дефиниране на приоритетите при инвестиционните разходи.

Беше повдигнат въпросът за определяне на такса смет по европейски критерии, а не на база данъчната оценка на сградите, каквато е практиката в момента единствено в България и Украйна (която не е член на Европейския съюз).