Учредяване на Фонд за подпомагане обучението на медицински кадри е по инициатива на общинския съветник д-р Цветелина Владимирова. То е законово обвързвано с правилник, изготвен от работна група с участието на общински служители, съветници и други консултанти. Това стана ясно на вчерашното заседание на местния парламент, в дневния ред на което бе включен проектът на решение. Той получи подкрепа от ОбС - 26 гласа “за“.


В хода на обсъждането кметът Иван Гавалюгов благодари на общинския съветник д-р Цветелина Владимирова за проявената инициатива. Той подчерта, че идеята е да се помогне за решаването на един основен проблем на болницата, свързан с недостига на медицински кадри. “Надяваме се, че по този начин ще успеем да мотивираме млади жители на община Ботевград, а и не само, да погледнат на нашата общинска болница с намерението да се завърнат и работят в нея, за да се получи един устойчив градивен процес на предоставяне на качествени здравни услуги“, заяви градоначалникът и допълни: “Разбира се, тук се касае, освен за материална база, за която ние усилено работим и усилията ни няма да спрат дотук, и за финансово подпомагане и стимулиране на млади лекари или кандидат-лекари, като им предоставяме месечна стипендия по време на тяхното следване, а в впоследствие те имат ангажимент да сключат договор за работа с нашата Многопрофилна болница за активно лечение, за да защитят инвестицията, която ние правим в тяхното обучение, развитие, специализация.“.


Кметът Гавалюгов обясни, че е имало опити в предходни години за подпомагане специализацията на медицински кадри, но не толкова систематизирани и мащабни. “Имаме и лош опит от подпомагане на специализации, в които Община Ботевград и болницата са инвестирали, но не се е стигнало до сключване на договор, а средствата не са възстановени. Тук е въпрос на оформяне на необходимите документи, така че да няма възможност някой да злоупотреби и да не изпълни ангажимента си“, отбеляза той.  


Кметът Иван Гавалюгов съобщи, че при разработването на идеята са взаимствани добри практики на други общини, където подобна програма вече се реализира. “Вярваме, че тя ще има положителен ефект при решаването на кадровия проблем на здравеопазването в община Ботевград“, добави той.


Съветникът Борис Дренов се поинтересува направено ли е проучване дали има хора, които реално ще се възползват от така предоставените средства. Той попита още ще бъдат ли заложени такива средства в бюджета след неговата актуализация, тъй като не са предвидени, и в какъв размер ще са те. 


Иван Гавалюгов отговори, че ако проектът на решение бъде приет, на следващо заседание ще внесе докладна за осигуряване на средства в текущия бюджет. Той каза още: “Разсъждавали сме върху размера на тези средства. В момента не мога да Ви кажа дали за настоящата година ще бъдат 10, 20 и 30 000 лева. Надявам се да има интерес към въпросната програма. Ако гласуваните средства, говоря в аванс, се окажат недостатъчни за настоящата бюджетна година, с последващо решение ще предложим те да бъдат увеличени. Предстои да организираме среща със студенти по медицина от община Ботевград, за да видим доколко те проявяват интерес и имат ли готовност да сключат договор с Община Ботевград. Тогава вече можем да определим конкретна сума.“.


Най-младият съветник Георги Данов направи няколко предложения за промени в програмата: месечната стипендия да се отпуска още от първия семестър на първи курс, а не от втория, както е записано; размерът на стипендията да се определя от средния успех на студента за изминалия семестър или оценката в дипломата за завършено средно образование, ако студентът се обучава в първи семестър /в правилника е записано, че средствата, отпуснати за стипендия на едно лице, са в минимален размер 60% от минималната работна заплата към момента на кандидатстване за стипендията/; предвиденият летен стаж от 20 дни да се заплаща /в правилника е записано, че той се провежда без трудово възнаграждение/. Неговите предложения бяха подложени на гласуване, но не събраха достатъчен брой гласове. 


Д-р Цветелина Владимирова обясни, че във всички висши учебни заведения студентите имат право да кандидатстват за стипендия след завършен първи курс. А по отношение на въпроса за задължителния летен стаж, който не се заплаща, тя разясни, че студентите по медицина са задължени да провеждат летен стаж от 20 до 30 дни по време на своето шестгодишно обучение, без да получават трудово възнаграждение. 


Д-р Владимирова благодари на кмета Гавалюгов и на целия екип, за това че са направили възможното идеята да се реализира във вида, внесен за гласуване в ОбС.