Европейската комисия предвижда да похарчи $212.16 милиона за разработка на антитерористични технологии.
Финансирането е било гарантирано в отговор на изискванията на Седма рамкова програма на Европейския съюз.

Парите ще бъдат изразходвани за научни изследвания, чиято цел е създаване на технологии за намаляване на риска от заплахи като тероризъм, организирана престъпност и природни бедствия.

Финансирането покрива 44 научно-изследователски проекта, сред които и автоматична система за наблюдение на разпределението на вода. 

Ще бъде създадена също европейска балистична база от данни, като информацията от нея ще се споделя между различните полицейски сили, гласи съобщение от Европейската комисия.

Пари ще бъдат отделени и за проекти, изследващи наблюдението на морски области, както и за софтуерно дефинирано радио, изграждане на поддържащи системи за управление в кризисни ситуации, видео засичане на анормално поведение в тълпа от хора и защита на държавните граници.
Част от финансирането ще засегне и човешко-научни проблеми, като например разбирането на понятието „сигурност".

Организациите, отговарящи за координацията по разработване на проектите, ще сключат споразумения с Европейската комисия.

В проектите ще се включат над 400 компании, университети и граждански организации от страните-членки на ЕС, САЩ, Норвегия, Турция и Израел.