Все още много жени се сдобиват с желания размер гърди с помощта на силиконови импланти. Какво обаче да правят тези, към които природата е била повече от щедра и ги е надарила с прекомерно голям бюст?

Бюст, който им причинява дискомфорт, болки в гърба и раменете или различни дерматологични проблеми. В много от случаите голямата тежест на бюста води и до неестетично отпускане и увисване на гърдите, дори и при млади жени.

Кога се налага намаляване на бюста, какъв е най-новият метод, постигат ли се желаните резултати, без да остават неестетични белези - за отговор на тези и още въпроси, които вълнуват нашите читателки, потърсихме мнението на д-р Ангел Енчев, завеждащ Клиника по пластична хирургия Symetria.

 

- В какви случаи се препоръчва намаляване на бюста?

- Когато има индикации от гледна точка на ортопедите - получават се изкривявания в областта на шията и в областта на гръбначния стълб (между лопатките).  В този случай оперативната интервенция е не само естетична, но и функционална.

Големият бюст е и много труден за изследване с мамография, ехография, т.е. за профилактика на рака на млечната жлеза. Други индикации са дерматологичните - по гърдите се появяват дерматити, разязвявания, екземи. Всички те налагат оперативна интервенция, след която не само ги отстраняват, но подобряват самочувствието и качеството на живот на пациентките.

- Какво представлява новият метод разработен от вас?

- Това е нова разработка за намаляване на бюста с помощта на т.нар. L-Shape метод. При него белегът е около ареолата и диагонално - надясно и наляво, съответно за всяка гърда. Какви предимства има този метод? Първо, жената може да носи тоалети с дълбоко изрязано деколте. При предишните техники то щеше да разкрива постоперативните белези, които са във вътрешната част на гърдата (до гръдната кост).

Второ, L-Shape дава пълната възможност за редукция на бюста и за повдигането му. Отсъстват двойните белези, характерни за по-старите техники, т.е. във вътрешната част на гърдата. Освен това във вътрешната част на гърдата по принцип винаги може да останат неестетични следи - хипертрофични белези или келоиди, които трудно зарастват. Досега новият метод е приложен успешно върху 350 пациентки, като белегът наподобява тънка стрия.

Прилагаме този метод от около 4-5 години, защото за да направим публикация в списание Plastic & Reconstructive Surgery, се нуждаехме от минимум 250 клинични пациентки, т.е. длъжни сме да представим снимков материал, да докажем, че новата техника е успешна и че след година, две, три и т.н. резултатите са постоянни във времето. Преди да се публикува нова оперативна методика, винаги се изчаква няколко години.

За да се приложи L-Shape методът е важно отстоянието на ареолата на гърдата до ключицата, а не големината на бюста. Когато то е до 35 см, може да се оперира чрез тази техника и резултатите са перфектни.

- Как протича операцията? Възможни ли са странични ефекти и колко трае възстановителният период?

- При L-Shape метода се отстранява малка част от млечната жлеза и голяма част мастна тъкан. Оперативната интервенция се извършва с пълна анестезия, трае около 2-2,5 часа и е на един етап, т.е. осъществява се едновременно намаляване и повдигане на бюста. Възстановителният период е от 7 до 10 дни, като през първите 2 дни се носят ластични превръзки, а след това - спортен сутиен за 3 седмици. Използваните конци са абсорбируеми. Страничните ефекти са сведени до минимум. Болката е в рамките на поносимото и лесно се преодолява с помощта на обикновени болкоуспокояващи средства. Освен това след такава операция може да се кърми.

- Налага ли се понякога поставяне на импланти при такава операция?

- Да, но тогава говорим не за намаляване, а само за повдигане на бюста. Това се наблюдава при пациентки, които са наддали много по време на бременността и след приключване на кърменето жлезната тъкан е намаляла значително. В тези случаи се налага да се постави имплант, който да даде обем, а повдигането всъщност се осъществява чрез отстраняване на излишната кожа. Разбира се, поставянето на импланта е строго индивидуално - надмускулно или подмускулно, в зависимост от конкретния случай.

- Бихте ли посочили цени?

- Цената на такава операция варира от 2800 до 3800 евро, в зависимост от това дали ще се поставят импланти, или не.