Министерството на извънредните ситуации (МИС) е предупредило териториалните си дирекции за очаквани валежи и гръмотевични бури, на места - по-интензивни, съобщиха от ведомството.
   
Днес над страната ще има краткотрайни превалявания, придружени с гръмотевици и градушки. По-интензивни ще са валежите над западните и планинските райони - до 15-20 л на кв. метър. Прогнозата за утре е за превалявания от дъжд над цялата страна, придружени с гръмотевици. Очакваното количество на валежа е 5-25 л/кв. м, на отделни места в планинските райони, над Централна и Североизточна България, до 30-40 л/кв. метра. Има условия за локални градушки и за засилване на вятъра.
   
Мониторинговите данни от Центъра за аерокосмическо наблюдение към МИС, в близко до реалното време, за наблюдавани природни явления на територията на страната прогнозират очаквано количество на валежите между 10 и 25 л/кв. метър.
   
С предупреждението на МИС трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури и кметовете на общини, за да бъдат предприети мерки за ограничаване на последиците за населението.
   
При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и да изчака спирането на евентуален порой. На телефон 112 може да се потърси спешна медицинска помощ, помощ при пътнотранспортни произшествия и при други произшествия, припомнят от МИС.
   
МИС препоръчва на гражданите, при опасност от наводнение, ако се намират близо до корито на пълноводна река или дере, да се отдалечат от тях и да се придвижат към най-близкото възвишение. При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, съветват от министерството.
 
Сред съветите е да се стои настрана от електропроводите за високо напрежение, както и от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и отделни канари, отбелязват от МИС.