Министерството на извънредните ситуации (МИС) предупреди териториалните си дирекции за очаквани валежи, силни гръмотевични бури с локални интензивни валежи и градушки в Северозападната България, съобщиха от ведомството. По данни на НИМХ-БАН, днес атмосферата над страната ще е силно неустойчива. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще паднат валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Предупреждението е изпратено до териториалните дирекции на МИС в цялата страна. С него трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури и кметовете на общини, за да бъдат предприети мерки за ограничаване на последиците за населението. Кметовете на общини трябва да предприемат действия по контрола на пропускателната способност на речните корита и потенциално опасните водоеми.

МИС препоръчва на гражданите, ако се намират сред природата по време на гръмотевична буря, да застанат далеч от високи дървета и канари, а при наличие на сух предмет, да седнат върху него. От ведомството препоръчват велосипедистите да слязат от колелетата си. Другите препоръки на МИС са: гражданите да се отдалечат от електропроводите за високо напрежение и да стоят настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения, както и да не се хващат или дръжат за метални предмети. Другите препоръки на МИС гласят: "Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега. Ако живеете в близост до реки и водоеми, сигнализирайте своевременно в кметството или областната управа за непочистени отпадъци, строителни материали, дървета и др. в коритата и пространствата под мостовете и в близост до водоемите.

Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели".