Ваксината срещу свински грип на територията на Европейския съюз ще бъде пусната в употреба най-рано в края на септември, съобщи за Дарик държавният здравен инспектор Тенчо Тенев. По думите му в началото на октомври ще се проведе заседание на съвета на здравните министри на страните-членки, на което ще се вземе решение как да се разпределят ваксините. Преди месец швейцарска фармацевтична компания обяви, че е произвела първите партиди от ваксината срещу новия грипен вирус.

Според д-р Тенев в Европейския съюз ще бъдат осигурени около 80 милиона ваксини, които ще стигнат за една пета от европейците.
 
Тенчо Тенев: „Ясно е, че ваксините няма да стигнат да се имунизира цялото население. Затова европейските страни приемат да имунизираме рисковите групи и евентуално ако има повече ваксини, тогава да се имунизира останалата част от населението".
 
Рисковите групи са определени въз основа на смъртните случаи.

Тенчо Тенев: „Хората, които имат хронични заболявания на белия дроб. Те са някъде около 30 процента. Интересното е, че втората рискова група са бременните жени. При тях протича много тежко заболяването и смъртността е висока. На трето място са деца под 2-годишна възраст. Едва след това са вече болните от други хронични заболявания, от имунен дефицит и т.н".

Д-р Тенев препоръча ограничаване на пътуванията зад граница, особено във Великобритания и Испания, където има най-много случаи на свински грип. У нас болните от новия вирус са вече 16.