Суперавтомобилът SLS AMG Gullwing, който се явява наследник на легендарния автомобил от 50-те години на миналия век - 300 SL Gullwing, ще направи дебют през септември на изложението във Франкфурт.

Освен това в края на миналата седмица стана ясно, че през 2015 г. Mercedes-Benz планира да пусне и негова електрическа версия, първите тестове на която ще се проведат още в края на тази година.

Електрическият SLS ще се нарича eDrive и ще разполага с четири електродвигателя Brusa, общата мощност на които ще е 532к.с. Два от тях, заедно с литиево-йонните батерии, ще са разположени пред задната ос, а останалите ще се намират на мястото на двигателя с вътрешно горене.

Разстоянието, което SLS eDrive ще изминава с напълно заредени батерии ще е между 150 и 180км., а времето, необходимо за тяхното пълно зареждане ще е 5-6 часа в специализирани станции и около 8 часа в стандартен контакт. Очаква се автомобилът да ускорява от 0-100км/ч. за около 4 секунди и да развива максимална скорост от 193км/ч.

Въпреки че теглото на електромоторите и батериите ще е приблизително 600кг., инженерите на Mercedes ще се постараят да запазят съотношението 48:52 на предната към задната ос, каквото е при бензиновия SLS AMG Gullwing. Електрическият автомобил ще получи също леки модификации по окачването, едностепенна скоростна кутия и система за регенериране на енергия при спиране.