Българското консулство се стреми във всеки случай, в който български гражданин е поискал съдействие, да му окаже нужната помощ, заяви пред „Фокус” Лъчезар Иванов, временно управляващ дипломатическата мисия на България в Солун. По думите му българите не познават гръцкия правилник и местното законодателство, което създава на много наши сънародници редица проблеми по време на пребиваването им в Гърция.
Той допълни, че през последните седмици сайтът на консултсвото се обогатява с текуща проблематика, със съвети към пътуващите и пребиваващите български граждани в Гърция.
Лъчезар Иванов посъветва българските граждани, които ще пътуват за Гърция, да възприемат местните служители на реда, в частност полицаи и органите по контрол на пътя като лица, които са неприкосновени, да следват техните указания и ако смятат, че поведението на местните органи по някакъв начин им нарушава личните права, впоследствие да потърсят правна помощ, а не да се опитват на място да влизат в конфликт с органите на реда. Той посочи, че в някои случаи глобите в Гърция са фрапиращи. При пресичане на двойно непрекъсната маркировка по време на движение глобата е 400 евро, при неправилно изпреварване глобата е 700 евро, превишаване ограничението на скоростта с повече от 40 км. може да завърши и със съд, доста голяма глоба и задържане шофьорската книжка на водача до 40 дни. Проблем, който в момента се обсъжда с полицейския директор в Серес, където са най-честите случаи, е какво да се прави в случай, че глобеният български гражданин няма в себе си достатъчна сума пари, за да заплати наложената му глоба. „Другото нещо, което бих посъветвал нашите съграждани, в никакъв случай да не предлагат на местните органи пари, защото там вече следва съдебен процес.” – каза още консул Лъчезар Иванов.