„Политическа хегемония на Българското царство в Европейския югоизток при цар Иван Асен ІІ" и „Политическо могъщество на българската държава при цар Симеон" (893-927) са двете теми, между които избираха кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на днешния изпит по история. Това е вторият най-масов изпит в СУ след този по български език и литература. 2162 кандидат-студенти са проявили желание да се явят на него. Кандидатите разполагаха с четири астрономически часа за развиване на избраната от тях тема.
 
Биляна Троанска от София беше кандидат-студентката, която изтегли двете теми, между които трябваше да избират зрелостниците на изпита по История на България.
 
Първата тема обаче не беше добре приета от кандидат-студентите в залата. За сметка на това втората тема беше посрещната с бурни овации.

Ето как доц. Тодор Попнеделев - член на изпитната комисия, коментира двете теми в предаването „Дарик кафе":

"Това са двама български владетели, при които България постига най-голямо разширение. Влияят активно върху цялостното развитие на политиката в Средновековна Европа. Владетели, при които нашето царство измерва постиженията си с най-големите тогавашни държави. Както всяка година ще се искат фактите, тяхното тълкуване и представяне на историческия процес като едно единно цяло и търсене на основни постижения на нашата държава тогава. Разумно е винаги да се дават оценките, които измерват ролята на един владетел не само в неговото време, а и последствията от неговото управление. Считам, че децата са подготвени".

Някои от кандидат-студентите обаче не се оказаха толкова подготвени:
 
Защо излизате толкова рано от изпита?

„Защото, който не чете, няма как да напише нещо. Темата е много хубава, изключително лесна".

И все пак повечето зрелостници приеха с облекчение падналите се теми:

„Темите са изключително приятни, много са лесни. Цар Симеон и Иван Асен учим от четвърти клас насам".

52 души ще проверяват изпитните работи на кандидат-студентите, заяви доц. Пламен Митев - декан на Историческия факултет. Първото класиране в Софийския университет излиза на 4 август.