Директорите на шест учебни заведения са внесли мотивирания искания в общинската администрация за разрешение за функциониране на паралелки с численост под норматива /от 8 до 16 ученици в отделните паралелки/. Те посочват конкретни социални, географски и демографски фактори, които налагат съществуването на маломерните паралелки.

“Училището в село Липница” предоставя пансионни условия за социално слаби и деца без родители.
Повече от учениците предпочитат да се обучават в училищата в града. Това е причината числеността на паралелките да пада под изискуемия минимум. Евентуалното им закриване обаче ще доведе до отпадане на голям брой ученици от ромския етнос. Родителите изразяват категоричното си несъгласие за смяна на учебното заведение и пътуване от страна на децата им.
Демографските фактори и възможностите за чуждоезиково обучение са определящи за занижения брой ученици в село Трудовец, а новооткритото ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” – гр. Ботевград сега прохожда и предстои да се доказва като самостоятелно учебно заведение”. Това са част от мотивите, които директорите изтъкват в докладната до ОбС. Те искат разрешение от местния парламент за функционирането на над 20 маломерни паралелки: три в ОУ “Св.св. Кирил и Методий” – с. Скравена, три в “Св.св. Кирил и Методий” – Ботевград, четири в ОУ “Любен Каравелов”- Трудовец, една в Прогимназия “Христо Ботев” – Литаковно, седем в ОУ “Васил Левски” – Новачене, три и две сляти в ОУ “Св.св.Кирил и Методий” – Липница.

Общият брой на учениците под норматива е 98. За обезпечаване на учебния процес в маломерните паралелки са необходими 129 752 лв. На предстоящата сесия на ОбС, която ще се проведе на 23 юли, ще се решава дали тези средства да бъдат отпуснати от собствени приходи на общината.