В началото на следващата седмица започват масови проверки в заведенията за обществено хранене заради зачестилите случаи на хранителни отравяния на граждани. Това съобщи за Дарик главният държавен здравен инспектор доктор Тенчо Тенев. Проверките са разпоредени от Върховната административна прокуратура. По думите на Тенев трябва да бъдат проверен близо 60 000 обекта.

Инспекторите ще проверяват в търговските обекти хигиенните и ветеринарно-санитарните изисквания, съхранението на продуктите, спазването на установената технология, както и дали се влагат необходимите съставки за производство на храните, обясни доктор Тенев и добави:

Искат да проверим всички заведения за обществено хранене, като особено внимание обърнем на заведенията за бързо хранене, защото явно там са най-много инцидентите, за които те знаят. Искат подробна информация да им бъде изпратена до края на септември относно проверките.

Колко заведения ще проверите?

Над 59 000 са само заведенията за обществено хранене. Голяма цифра е това, но ще мобилизираме всички сили, за да направим тези проверки.

Какви са размерите на глобите, които се налагат в случаи на нарушения?

Най-високи са имуществените глоби, налагани на фирми. Те достигат до 10 000 лева, докато по-малките са между 3000-5000 лева при повторни нарушения.

До този момент има ли затворени заведения в страната от ваши проверки?

Има затворени обекти, много санкции са наложени. Глобите, които са наложени за миналата година, са в размер на 4 300 000 лева.
 
От столичната Инспекция за опазване и контрол на общественото здраве съобщиха за Дарик, че от началото на годината 30 обекта за производство и търговия с храна в София са временно спрени от експлоатация.