Промяната в климата се отразява на Европа по-бързо, отколкото върху останалата част от света и повишаващите се температури могат да направят Средиземно море солено и застояло, предупреждават италиански учени, цитирани от Ройтерс.

По-топлите води и повишената соленост могат да умъртвят много от растителните и животинските видове и да разстроят риболова, биха тревога участниците в двудневна национална конференция за климата, която събра 2000 учени в Рим.

Климатологът Филипо Джорджи заяви, че Европа и Средиземноморието се затоплят по-бързо от останалите части на света. През следващите десетилетия повишенията на температурите през летните месеци в Европа може да са 40-50% по-големи, отколкото другаде в света.

Според Джорджи ефектите ще са сходни с тези, усетени през лятото на 2003 г., когато свръхвисока жега причини смъртта на десетки хиляди души в Европа и загуби за милиони евро в селското стопанство.

Това се случва веднъж на 1 милион пъти, но в бъдеще ще стане обичайно за летата, предупреждава климатологът, който е висш служител в Междуправителствения съвет за климатичните промени, организация на ООН, обединяваща 2000 учени.

Промяната се отразява и върху морското равнище, където на всеки 10 години температурата на повърхността се повишава с 0,6 градуса по Целзий, уверява Винченцо Ферара, съветник по климата към правителството на Италия.

Според учения Средиземноморието става все по-топло и по-солено поради засиленото изпаряване. Това може да наруши потока през Гибралтарския проток. По-високата концентрация на сол в Средиземноморието може да стане причина за изтичане на вода в Атлантическия океан, вместо вода от океана да се влива в Средиземно море.

Още по-големи тревоги буди проучване на Италианския институт за морски изследвания, според което температурните повишения обхващат студените дълбини на Средиземно море.

Температурните разлики между морските пластове създават теченията, които улесняват смесването на морските води и издигат към повърхността прясна храна за водораслите. Те на свой ред осигуряват храна за повечето видове риба. Повишенията на температурите в дълбините на Средиземно море могат да заличат "до 50% от видовете", сочи изследването. БТА