Изследванията в Института за космически изследвания и технологии при БАН сочат, че промените в климата по-скоор се дължат на природни фактори и то основно на активността на Слънцето, а не толкова, както се говори, че причината е човешката дейност, антропогенните газове, изгарянето на органични горива.

 Това каза доц. д-р Катя Георгиева, учен от Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Всичко, което се случва на Земята, зависи от Слънцето, защото Земята и цялата Слънчева система се намира в короната на Слънцето, посочи тя. „В течение на столетия и хилядолетия, повишаването и понижаването на температурата следват повишаването и понижаването на активността на Слънцето.

Ние сме сигурни, че Слънцето влияе върху климатичните изменения на Земята. От друга страна, съвсем не сме сигурни, че човешката дейност влияе върху климатичните изменения”, добави доц. д-р Катя Георгиева. Според нея, това твърдение се основава единствено на модели.

„Нито един модел не възпроизвежда правилно това, което се е случило през последните сто години. Как тогава можем да сме сигурни, че те правилно предвиждат какво ще се случи през следващите сто години?”, каза още доц. Георгиева.