Мобилен компютър и концепция за персонализиран интернет представи на българския пазар Nokia. Дълго чаканият модел N97 вече е в търговската мрежа на цена от 1070 лева и достъп до Ovi услуги.

Иновационното устройство предоставя 3.5-инчов дисплей, възможност за персонализиране на съдържанието, QWERTY клавиатура и постоянен достъп до пълния набор Ovi услуги.

N97 е първият модел на Nokia, който предлага екран с опция за пълно персонализиране. Потребителите могат да добавят разнообразни приложения (widgets) с информация в реално време, вкл. от социални мрежи като Facebook и MySpace, новинарски агенции, сайтове с прогнози за времето, пазаруване и др.

N97 е и първият модел на финландската компания с включен достъп до онлайн магазина Ovi Store, където са налични приложения, игри, видео, подкасти, уеб услуги и др. Ovi Store разполага с голямо количество платено и безплатно съдържание от многобройни доставчици.

Мобилният компютър предоставя 32 GB пространство (с възможност за разширяване до 48 GB с SD карта) за файловете на потребителя.

Множество опции за високоскоростна връзка правят възможно директното сваляне и съхраняване на хиляди песни. 5-мегапикселова камера с вградена оптика Carl Zeiss осигурява висококачествени видео клипове (30 кадъра в секунда) и снимки, които могат да бъдат качвани и споделяни онлайн чрез Ovi Share, Twitter или Flickr.

N97 е важна стъпка към осъществяване на визията на Nokia за напълно персонализирано интернет преживяване, коментира Росен Петков, регионален мениджър на Nokia за България, Македония и Албания.