По предложение на Столична община днес, 15 ноември, Министерски съвет реши да отвори сметището в Суходол.

Депото в Суходол ще бъде отворено отново до месец, съобщи заместник-министърът на екологията Чавдар Георгиев. До началото на месец декември ще бъде изпълнено договореното количество бали, които се превозват от столицата до Пловдивското и Карловското депо.

Това е една от причините от общината да предложат депото в Суходол да заработи пак, заяви изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков.

Според него другият фактор е наказателната процедура, която Европейската комисия предвижда за България, ако не се намери решение за битовите отпадъци на столицата. 480 хил. кубични метра е свободният обем на площадката в Суходол.

Площта ще бъде изчерпана за 18 месеца, в най-добрия случай при сепариране на боклука за 23 месеца. Това е краткосрочно решение, което страната ни ще избегне евентуално наказание от ЕК, каза още Минко Герджиков.

Той не смята за нужно гражданите на Суходол да бъдат компенсирани по някакъв начин за това, че ще живеят в близост до площадката за боклука. Отваряне на сметището бе един от 5-те варианта за решаване на проблема с депонирането на софийския боклук след изтичане на договорите със сметищата в Пловдив и Карлово.

Той бе и най-лансираният в общината, като единственото подходящо сметище, което все още има капацитет за депониране на боклука. Депото в Суходол беше закрито през октомври 2005 г. след серия от протести на местните жители.

Оттогава столицата е във "временно решение" - балиране, заради липсата на постоянно сметище или завод за преработка на отпадъци. В момента балите със софийския боклук се извозват в Цалапица, Пловдивско и Карлово.

Веднага след затварянето на депото в Суходол експерти от общината и екоминистерството обявиха, че в него има място да се депонират отпадъци още две години, защото почистващите фирми "Волф", ДИТЦ и "Чистота - София" са надписвали реалните количества извозвана смет.

Изненадани сме, че не се зачитат законите в страната и в Европа. Това заяви за Венцислав Божилов, председател на Сдружението "Защита на здравето на хората и околната среда по повод днешното решението на МС.

Той допълни, че отварянето на депото е незаконно и поясни, че липсва ОВОС. Суходол няма как да поеме повече боклук, тъй като вече са депонирани 560 000 тона повече отколкото е капацитетът на депото, според документите на общината, подчерта Божилов. Той смята, че се правят опити да се използват стари проекти, за да се разширят границите на сметището.