Операция „Отново на работа” - ще се реализира на територията на цялата страна. Целта на тази операция е да се даде възможност за предоставяне на качествена грижа за деца от 1 до 3 – годишна възраст, на които и двамата родители са наети по трудово правоотношение. Избрани чрез подбор от трудовите посредници безработни лица, регистрирани в бюрото по труда и преминали курс за обучение за полагане на грижи за малки деца, ще бъдат насочени за одобрение от родителите. Могат да кандидатстват семейства, при които единият от родителите ползва отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда, не ползва услуги по националната програма "В подкрепа на майчинството" и детето не е настанено в детско заведение.

Операция „Адаптивност” - целта на тази операция е да се ограничат масовите съкращения и напускането на работници и служители, които по икономически причини не могат да заработят пълна заплата. Тя надгражда антикризисните мерки, реализиращи се по реда на ПМС № 44/2009г. Така се дава възможност кандидатстващите заети лица да изберат по своя преценка най-подходящия курс за придобиване на нови умения, квалификация или преквалификация. За периода на обучение на лицата се изплащат допълнителни месечни средства във вид на стипендии в размер до 132 лева месечно в продължение до 5 месеца.

Операция „Аз мога” – има за цел да се даде възможност на заети лица по трудов договор, без значение от сферата им на дейност, да се включат в курсове за придобиване на професионална квалификация или ключови умения с цел повишаване пригодността им за заетост или даване на възможност за кариерно развитие. Всяко лице може да придобиете I-ва, II-ра или III-та квалификационна степен, а също така да се включи и в компонента за ключови компетентности. Одорените лица ще получат ваучери, с които ще заплащат обучението си в центровете за обучение.

Операция „На път” - ще се даде възможност на наети лица по трудов договор, без значение от сферата им на дейност, да получат средства за покриване на транспортните си разходи за период до една година, когато работното им място е в населено място различно от това по настоящ адрес. Операцията допълва и разширява обхвата на мярката за насърчаване на териториалната мобилност от Закона за насърчаване на заетостта.

Необходимите документи за кандидатстване може да бъдат изтеглени на интернет страницата на Агенция по заетостта: www.az.government.bg/меню "Европейски фондове и международни проекти",подменю "Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"",подменю "Активни програми"/

Приемът на същите се извършва в Дирекция "Бюро по труда" – Ботевград до 25.08.2009г. за предприятия, които функционират на нейната територия.

За повече информация се обръщайте към Дирекция «Бюро по труда» - Ботевград и нейните филиали в Етрополе и Правец.