По принцип има риск от управление на правителство на малцинството. Така лидерът на ДПС Ахмед Доган отговори на журналистически въпрос в кулоарите на парламента, предаде БТА.

Ахмед Доган отбеляза, че по традиция всяко правителство има право на аванс от 100 дни, през които да покаже какво може - в кадровата дейност, дефиниране на приоритетите.

Според него държавата действително е в много деликатно положение, но не толкова тежко, както го очертават. Това обаче предполагало превантивни действия.

Запитан дали усеща признаци на реваншизъм спрямо ДПС, Ахмед Доган заяви, че на определени места има подобни опити, но по-скоро те са в резултат от изборни и предизборни настроения. Ако сме правова държава, не трябва да има реваншизъм, заключи той.

Ахмед Доган определи ситуацията на Борисов като сложна, тъй като 115 от 116 депутати на ГЕРБ нямат опит. Парламентарният опит е капитал, подчерта той и посочи, че днес, например, "промоцията" по избора на правителството не е била по протокол.

Със 115 депутати съвсем нови, стъпваш начисто, което е предимство, обаче чистотата означава, че без никакъв опит започваш да правиш парламентарна дейност, закони, взаимоотношения между парламента и правителството, обясни лидерът на ДПС.

По думите му, ще бъде много неприятно, ако парламентът се превърне във функция на Министерския съвет.

"Трябва да внимаваме, затова сме дефинитивно ясна опозиция с ясен профил и сме доброжелатели от гледна точка на колективните решения, които бихме могли да се вземат при днешната ситуация, при сегашния дневен ред на правителството", подчерта Ахмед Доган.