За 15 ноември бяха насрочени и двете заседания на Административния съд по жалбите на Коалиция “Гражданско сдружение за Ботевград” срещу решенията на Общинската избирателна комисия за избор на кмет на община и избор на общински съветници. По първото бе представена експертизата на вещите лица от преброяването на бюлетините. Според нея 336 от гласовете за избор на кмет на община са опорочени. Те  не променят крайния резултат от гласуването, но все пак са допуснати грешки от страна на някои секционни избирателни комисии – коментира Росица Симеонова – адвокат на жалбоподателите.  В законно установения срок Административния съд ще излезе с решение по казуса.
 
Делото срещу решение на ОИК за избор на общински съветници бе отложено за 27 ноември. Председателят на съда разпореди до тогава представляващите Коалиция “Гражданско сдружение за Ботевград” да предоставят пълномощни от централите на своите партии, които да послужат пред съда, както и актуално състояние към момента на всяка една от трите политически организации “Партия на българските жени”, ПК”Екогласност” и ПП “Зелена партия”.

Съдът разпореди още вещите лица, участвали в преброяването на бюлетините, да представят аналитично заключение от проверката, съгласно Наредба №10.

На 27 ноември съдът и заинтересованите страни по делото ще броят спорните бюлетини за избор на общински съветници. Те са заделени в два чувала, които вещите лица са запечатали според изискванията.

По неофициална информация проверката на бюлетините за общински съветници е показала, че жалбоподателите са били ощетени с едно място в Общинския съвет. Мандат е получила друга политическа сила за тяхна сметка.