ЧЕЗ няма да върне едномесечното отчитане за бита преди 1 септември, стана ясно от проведената вчера пресконференция. Причината била степента на подготовка за премахване на тримесечното отчитане. Тепърва от тази дата, ако ДКЕВР /Държавна комисия за енергийно и водно регулиране/ не промени решението си, ще се преминава към месечното отчитане.
Любош Павлас, регионален мениджър на компанията за България заяви, че е по-важно преминаване към месечно отчитане да стане правилно, без грешки, дори с неспазване на сроковете. Освен това от компанията още разчитат регулаторът да промени решението си. Най-големият проблем, който от ЧЕЗ срещат при връщането на ежемесечното отчитане на потреблението на електроенергия, е подборът на нови служители.
Средномесечният брой прекъсвания на електрозахранване на абонати на ЧЕЗ от началото на годината е около 20 000, този брой не се е променил съществено от години. Според Радослав Димитров, директор „Обслужване на клиенти” в ЧЕЗ България кризата влияе, но повечето хора си правят бюджет, който се планира и не може да се каже, че неплащането е в резултат на невъзможност.
Около една трета от абонатите забавят плащанията си в рамките на 20-25 дни от датата на издаване на фактурата. Стига се до прекъсване на тока не поради финансова невъзможност, а защото абонатите са забравили да си платят сметката. Освен това често плащането се оставя за последния момент.
По тази причина желаещите ще бъдат “подсещани” с SMS, че дължат сметка за ток. Текстовото съобщение ще бъде изпращано на съответния абонат два дни преди да изтече срокът за плащане на фактурата. То ще съдържа сумата на задължението и датата, след която ще бъде прекъснато електрозахранването.
Регистрацията за получаване на кратки съобщения ще е безплатна.