В Министерството на образованието вече са направени анализи за това, какви съкращения могат да бъдат направени в разходите на ведомството. Това съобщи преди заседанието на МС министърът на образованието Йорданка Фандъкова и добави:

„Имаме предвид, че можем да направим съкращение около 5 процента, което да позволи все пак да бъдем съпричастни към всички останали ведомства и колеги, които имат задачата да дадат предложения за възможни съкращения. Най-важното е, че образованието е сфера, която е оценена като важна и в стратегически план, и разбира се като антикризисна мярка - инвестициите в тази сфера. Радвам се, че днес ще разгледаме отмяната на едно постановление, което на практика наруши принципите на делегираните бюджети и не дава възможност на директорите на училища и на детски градини, които са на делегирани бюджети, да използват резерв, който имат, за да могат да увеличат качеството на образование".

Правителството ще отмени постановлението, с което кабинетът "Станишев" намали  с 15 на сто заплатите на министрите, техните заместници и шефове на агенции. Това съобщи преди първото заседание на кабинета вътрешният министър Цветан Цветанов. Съкращаване на разходите ще се постигне с по-малкия брой заместник-министри, които в по-тежките ведомства ще са максимум трима, уточни той.

Цветан Цветанов заяви и че още днес ще се вземат реални мерки за отсечката Карнобат до магистралата на Стара Загора по отношение на разполагане на пътни полицаи. През уикенда тесният участък и липсата на служители на реда доведоха до километрични задръствания.