Американската компания Velozzi работи над проект за хибриден кросоувър, способен да съчетава електрическата тяга с всякакъв вид гориво. Засега в официалния сайт е публикувано само 3D изображение на Solo.

Марката Velozzi се прочу, след като през април тази година се включи в автомобилния конкурс за технологии от бъдещето, известен като X Prize, където компаниите обикновено печелят награди от порядъка на милион долара. Засега Velozzi търси инвеститори за този си проект. Кросоувърът ще се движи благодарение на литиевойонни батерии, захранвани с микротурбини, които ще успяват да настройват автомобила да работи с бензин, дизел, биодизел или биоетанол според ситуацията. Solo ще бъде изграден върху олекотена платформа. Комбинирана с алтернативните горива, тя прави възможен разхода от 2,35 л/100 км. Екологичният кросоувър ще е със завидни динамични показатели. Той ще развива максимална скорост 210 км/ч и ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,0 сек. Solo ще е първият автомобил, чиято конструкция ще е изградена от карбонови нанотръби. Те са в състояние да увеличат механичните качества на компонентите с 40%, значително намалявайки масата.

Velozzi се надява в най-скоро да намери партньор, който да инвестира в проекта, за да премине от 3D модел към серийно производство през 2011 г.