Разговарянето по мобилен телефон по време на шофиране увеличава риска от катастрофа, но не чак толкова, колкото писането на съобщения зад волана. Това сочи доклад на Института за технически транспорт във Вирджиния, цитиран от АФП.

Докладът разкрива, че писането на есемеси по време на каране увеличава риска от катастрофа повече от 23 пъти. "Писането на съобщения на мобилния телефон се свързва с най-големия риск от всички свързани задачи. Задачите, които отклоняват очите от пътя са тези с най-голям риск", заключава докладът.

Изследването на VTTI установява, че писането на есемеси удължава в най-голяма степен времето, в което погледът е извън пътя - 4,6 сек на всеки 6 сек. Това е равнозначно шофьор да пропътува дължината на футболно поле (100 м) с 85 км/час, без да поглежда пътя.

Рискът от сблъсък в леко превозно средство или кола и набирането на мобилния телефон е 2,8 пъти по-висок отколкото при неразсеяно шофиране, допълва БГНЕС. Той е 1,3 пъти по-висок, когато става въпрос за говорене по мобилния и 1,4 пъти по-висок, когато се търси обект като електронно устройство.

При тежките автомобили или камионите рискът от катастрофа е 5,9 пъти по-висок при набиране на мобилния телефон, 1 път по-висок при разговаряне и 6,7 пъти по-висок при търсене на устройства. За водачите на тежкотоварни камиони рискът от произшествия е 23,2 пъти по-висок при писане на съобщения отколкото при неразсеяно управление на автомобила.