Финансови награди до 50 хиляди лева ще бъдат раздавани на специализираните екипи, които ще работят срещу корупцията и организираната престъпност. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след среща с главния прокурор Борис Велчев. Паричното стимулиране ще бъде давано при добре свършена работа и наличие на осъдителни присъди.

Според Цветан Цветанов специализираните екипи, които ще борят корупцията, имат нужда от финансови бонуси, тъй като освен че те ще ги заслужат с действието си, евентуалните награди биха предотвратили и изтичането на парите на българския данъкоплатец. Цветанов добави, че смесените екипи на МВР и прокуратурата ще бъдат постоянно действащи: Държавата трябва да се погрижи за тези служители, които предотвратяват и не допускат изтичането на парите българския данъкоплатец. Когато говорим за източване на ДДС в милиони левове, съвсем нормално е държавата, например, да отдели 50 000 лева бонус за всички екипи и групи, които са работили активно и работата им е довела до осъдителна присъда.

Главният прокурор Борис Велчев изрази готовност екипите да започнат работа още през септември. "Затова правим смесените екипи по противодействие на организираната престъпност трайни. Ще създадем максимална стабилност и ще създадем условия да свършат работата бързо", увери Велчев.

Министър Цветанов съобщи още, че лидерът на РЗС Яне Янев е получил заплашителен есемес, като отрече неговият подател да е Гриша Ганчев. "Това, което е постъпило от г-н Янев, е заплаха, която е получил. Разпоредил съм проверка по случая", допълни вътрешният министър.