Пиратска версия на Windows 7 Ultimate беше пусната за изтегляне в интернет. Китайски хакери са кракнали ОЕМ система, предназначена за компютърния производител Lenovo, съобщи technews.bg.

ISO образ на операционната система е пуснат в един от китайските форуми. OEM-SLP ключът и сертификатът за активация са премахнати, което позволява да се премине в офлайн режим през валидацията Windows Genuine Advantage.

На практика, може да се работи неограничено време със системата, без онлайн активация. Нещо повече, мастер ключът може да се използва за активиране на всяка друга ОЕМ версия на Windows 7 Ultimate - например за компютри на Dell и HP.

Windows 7 ще излезе официално на пазара на 22 октомври. Пиратското разпространение в продължение на близо три месеца ще нанесе сериозни загуби на компанията, тъй като ще я лиши от хиляди легални потребители.

В коментар по случая, от Microsoft съветват потребителите да не свалят Windows 7 от неоторизирани сайтове, тъй като това е пиратство и освен това крие рискове от заразяване с вируси.