Следващата операционна система на Microsoft ще има универсален характер. С нея ще могат да работят дори и нетбуците, заявиха висши представители на софтуерния гигант по време на конференцията WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) в Лос Анжелис.
Windows 7 ще управлява както високопроизводителни машини с мултисензорни екрани, така и бюджетни компютри със скромни технически параметри, каза Стивън Синовски, старши вицепрезидент на Microsoft, цитиран от Silicon.com.
Сегашната система Vista се оказа неприложима за нетбуците, един бързо развиващ се клас от компютри. Windows 7 обаче е разработвана с отчитане на възможностите на мини лаптопите.
На конференцията бяха показани множество бюджетни компютри, които се справят с Windows 7, вкл. и популярния нетбук Eee PC с 1 GB оперативна памет и SSD диск 16 GB.
Новата операционна система ще поддържа широк набор от аудио- и видеоформати, вкл. DivX, H.264 и AAC. В нея ще бъде интегрирана и поддръжка на различни датчици, като фотоелементи и акселерометри.
Бета версия на Windows 7 се очаква в началото на 2009 година. Срокът за излизане на финална версия не е обявен.