Около 25% от жените в България кърмят децата си над 6 месеца. Това съобщи на пресконференция за представянето на Световната седмица на кърменето от 1 до 7 август проф. Стефка Петрова, заместник-директор „Национален Център по опазване на общественото здраве”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

20% от жените кърмят детето си до месец, 15% - до 2 месеца и 15% - до 3 месеца. Най-честата причина, която посочват майките за това, че спират кърменето, е че им е спряла кърмата. Това означава, че голяма част от майките не са обучени да имат ефективна продължителна лактация. Това от една страна е въпрос на тяхна активност, на тяхно желание и от друга страна е въпрос на работа на специалистите, обясни доц. Петрова.

На пресконференцията стана ясно, че докато са бременни на жените не им се обръща особено внимание за кърменето. Ето защо е важно майката да получи информация за кърменето още по времена бременността. Много често педиатрите дават различна информация за кърменето от тази на неонатолозите в отделенията и майките на знаят на кого да вярват.