След проверка "проект по проект" с 15 фирми е намалял списъкът на ОЛАФ за тези, които ще трябва да връщат пари по програмата САПАРД.

Освен това е извоюван гратисен период от 3 месеца, в който прокуратурата трябва да провери останалите проекти поотделно, а за установено некоректните и тези с нарушения срокът за връщане на парите ще бъде 2 години.

Това обяви като успех и краен резултат от преговорите с проверяващите от ЕК новият министър на земеделието Мирослав Найденов.

В студиото на БиТиВи той коментира последната скандална проверка и констатация на контролните органи на Европейския съюз, от която се оказа, че 98 фирми ще трябва да връщат близо 65 милиона евро получени по САПАР.

Сега сумата вече е 50 милиона, прокуратурата има три месеца, а след това държавата ще има срок от 2 години, за да събере вземанията", обясни Найденов като допълни, че България ще изпълни изискванията на европейския регламент.

Земеделският министър каза, че още от есента на миналата година между български представители и европейските контролни органи са се водили разговори, но това е ставало на тъмно.

Припомняме и шефката на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева вчера изрази учудването си защо тези неща не са били обявени още от предишния кабинет.
Бившият вицепремиер Плугчиева също коментира случая, но без да засегне въпроса, че това положение се е знаело още преди месеци.