От 21 до 28 юли ансамбалът за народни песни и танци при читалище „Н.В.Ракитин”, Трудовец, взе участие в два фестивала, проведени в турските градове Гюмошане и Трабзон.
Ежедневните концерти и дефилета на нашите танцьори впечатлиха многобройната публика, която не пестеше аплодисментите си.
Голям интерес предизвика нетрадиционната комбинация от възрастни изпълнителки на народни песни и млади танцьорки на сцената.
Към ансамбъла бе засвидетелствано изключително уважение от страна на турската общественост – организаторите на двата фестивала, кметовете на двата града, областните управители, депутати и министри от Република Турция.

Фестивалът нямаше конкурсен характер. В него взеха участие  представители на Грузия, Азърбайджан, Кипър, Македония, Турция и др. "Фестивалната атмосфера бе изключително приятна, интересна и емоционална, а новите приятелства и спомените от този форум ще останат незабравими", споделиха участниците. Те имаха възможност да разгледат историческите и природни забележителности на Гюмошане и Трабзон, както и да си направят много снимки и клипове за спомен.

Организаторите на фолклорните фестивали връчиха почетни статуетки и покани за нови участия на Весела Божкова – главен художествен ръководител на ансамбъла при читалището в Трудовец, и на Стоян Димитров – диригент на фолклорната певческа група.

Читалищното настоятелство искрено благодари на кмета на общината Георги Георгиев и на общинските съветници за обезпечаване пътуването до международния фестивал и обратно, като ги уверява че общината и страната ни са представена достойно и на много високо ниво на този световен форум. 

Ръководството на читалището в Трудовец благодари и на 
Цветан Луканов - шеф на фирма "Лекс груп", за подкрепата му по време на творчески сезон 2008/2009, през който бе изграден репертоарът на ансамбъла, за да се постигнат тези успехи.