Кметът на общината Георги Георгиев е издал заповед, с която разпорежда да бъде съборен магазинът на “Малтехагро” – “Всичко по 1 лев”, намиращ се срещу зеленчуковия пазар. Заповедта е от 23 юли, но е връчена на собствениците на 27 юли. Тя ще бъде изпълнена в 14 дневен срок след получаването. През това време магазинът трябва да бъде освободен доброволно. Принудителното изпълнение на заповедта е възложено на общинска фирма БКС и на комисия от общинската администрация, която се оглавява от зам.-кмета Краси Андреев.

Собствениците на магазина са обжалвали разпореждането на градоначалника пред Административен съд – София област. В жалбата си те настояват да се спре изпълнението на заповедта до произнасяне на правораздавателния орган.
Ръководството на фирма “Малтехагро” е внесло жалба и в областната администрация, в която посочва 23 доказателства, че търговският обект е законно построен и не подлежи на събаряне.

От строителните книжа на магазина става ясно, че той е построен през 1994 год. За целта има изготвен проект и разрешителни от ХЕИ, Пожарна, ВиК и Електроразпределение. Годността на строежа е установена от Държавна приемателна комисия, която е издала протокол. По това време магазинът е със статут на временен търговски обект – държавна собственост, за което е издаден акт със срок 1994-2004 год.
През 1997-1998 година започва процедура по приватизаия на “Малтехагро”. През 1999 год. фирмата поема за изпълнение всички задължения по слючените договори. Тогава се правят първите стъпки да бъде променен статутът на магазина от временен в постоянен. Областният управител дава разрешението си. Собствениците изваждат нотариален акт за магазина и прилежащата площ от 500 кв.м. Имотът е вписан в Агенцията по вписванията. По-късно областният уравител Олимпи Кътев издава заповед, в която разпорежда актът за държавна собственост на обекта да бъде отписан от регистъра на актовете за държавна собственост, което е в полза на “Малтехагро”. През 2004 год. кметът на общината Георги Георгиев издава заповед на основание Закона за регистъра, че одоборява да се попълни кадастралния план на града със съответния урегулиран поземлен имот. Фирма “Малтехатро” подава молба за допускане измение на Подробния устройствен план за имота. Областният управител дава разрешението, кметът Георгиев - също. “Малтехагро” финансира процедурата, но тя е прекратена през 2005, тъй като градоначълникът не обявява проекта на заинтересованите лица. По думи на ръководството на фирмата, причината е, че по това време “Малтехагро” обжалва пред съда заповед №56 на кмета на общината за узаконяване на 18-те преместваеми търговски обекта на ул. “Акад. Стоян Романски”, част от които заемат 110 кв.м, собственост на частното дружество. Между другото през 2007 год. правораздавателният орган се произнася в полза на “Малтехагро”. Решението на съда обаче все още не е изпълнено. 

След приключване на делото собствениците са обезпокоени, че проблемите им с магазина срещу зеленчуковия пазар ще продължат. През март 2009 год. в общинския съвет е внесена докладна за изменение на ПУП. Предвижда се застрояване на терен от 60 км.м, който попада в собствеността на “Малтехагро”. Ръководството на фирмата подава възражение срещу проекта за изменение. До последващи действия в тази посока не се стига.

През март 2009 г. ръководството на “Мелтехагро” получава предупреждение от юрисконсула на областната администрация Бисер Иванов, че трябва да внася наем за магазина, в противен случай той ще бъде съборен. Тогава е свикано общо събрание, на което собствениците упълномощават управителя на фирмата Димитър Димитров да сигнализира ДАНС, главния прокурор и областния управител, че юрисконсулът в съучастие с кмета на общината Георги Георгиев възнамеряват да предприемат действия по събаряне на законен търговски обект, сбственост на “Малтехагро”. Държавната агенция “Национална сигурност” реагира първа. Петко Сертов изпраща писмо до областния управител да провери сигнала. От своя страна Емил Иванов иска становеще от Георги Георгив. Кметът отрича да е предприемал подобни действия. Той подава в Районния съд тъжба срещу управителя на “Малтехагро” Димитър Димитров за обида и клевета. Градоначалникът настоява Димитров да му изплати обезщетение в размер на 10 000 лв.
Районният съд изпраща делото на Върховния касационен съд, който го възлага за разглеждане на Районен съд – Ихтиман. Димитър Димитров получава призовка да се яви като подсъдим на 8 септември тази година. 
Проверка по случая с магазина на “Малтехагро” ще извършва и Окръжна прокуратура. Тя е разпоредна от главния прокурор на Републиката Борис Велчев.
Междувременно на 17 юли тази година от страна на общината е съставен констативен протокол за нарушение на “Малтехагро”. В него се посочва, че актът за държавна собственост на магазина е изтекъл и той следва да бъде съборен. На 23 юли градоначалникът издава заповед за събаряне на обекта. Той се позовава на писмо на областния управител. Насрещна проверка обаче показва, че под посочения номер няма такова изходящо писмо на областната администрация, според информация на “Малтехагро”.

Собствениците на фирмата незабавно обжалват пред Административен съд – София област констативния акт и заповедта на кмета за събаряне на търговския обект.

“Имаме изготвен архитектурен проект за строеж на нов, съвременен търговски обект, но не можем да го реализираме на практика, защото не е одобрен. Предложихме на търговците, които продават продукти на скара, да строим заедно, но те отказаха, защото искали да строят самостоятелно. Изпратихме писмо чрез адв. Донков, в което настояваме за диалог с кмета на общината, но такъв не се получи. Въпреки трудностите, с които се сблъскваме в продължение на години, ние ще продължим да защитаваме собствеността си” – категорично е ръководството на “Малтехагро”.