Четвъртата национална ефирна телевизия в България - TV2 ще започне излъчване на 25 ноември от 17.00 часа. Това е най-мащабният медиен проект през последните години в България. Телевизията ще заложи на нови български продукции, както и на непоказвани до момента чуждестранни шоу програми, предавания и сериали.

TV2 е първата българска национална ефирна телевизионна мрежа с покритие в страната. Програмата ще се излъчва с изключително качествен телевизионен сигнал, благодарение на най-съвременните мобилни решения за пренос на аудио и видео съдържание.

Понастоящем телевизията е наела изявени български продуценти за реализиране на първите си предавания - "Вечерното шоу на Азис", "Пирамида", "Мръсен, долен лъжец" и "Градски легенди". Освен тези четири продукции, TV2 ще покаже на българския зрител две чужди предавания - "Окна" и "Стажантът" на Доналд Тръмп.

"Програмната схема на TV2 ще включва сегменти, които отразяват интересите на широката аудитория, ще се излъчват чуждестранни формати, които отразяват различна гледна точка", каза генералният директор Огнян Димов на пресконференцията, която ознаменува стартирането на новата национална ефирна телевизия.

"Медиата предлага съвременен модел - зрителите активно ще участват в подбора и темите на дискусиите", допълни Димов. "Стартираме със седемчасова програма, която ще започва в 17.00 часа. Причината за това е, че в момента се строят новите ни студия, които ще бъдат готови през пролетта на 2008 година. Тогава ще започнем 24-часово излъчване на собствени продукции - новини, ежедневни и уикенд магазинни предавания, публицистика и забавни предавания", разясни Огнян Димов.

Програмният директор на телевизията Борислав Чучков съобщи, че схемата на TV2 ще се гради на два елемента - български продукции и закупени предавания, сериали и филми. Медиата залага на "Вечерното шоу на Азис", което предизвиква интерес към себе си още преди да е започнало. То ще се излъчва пет пъти седмично в нестандартен токшоу формат. За пръв път Азис ще се изявява като тв водещ, подпомаган от ко-водещи, бенд и танцов състав.

TV2 дава нов живот на познатото вече на българския зрител предаване "Пирамида". То ще бъде най-актуалното дискусионно студио, излъчвано на живо в родния ефир. За първи път лицензодържателите на предаването са разрешили промяна във формата, а именно участието на публиката.

"Мръсен, долен лъжец" е нова за рамките на България игра. Форматът залага на три основни елемента - хумор, стратегия и напрегнато състезание. Във всяко издание ще участват по шестима конкурентни играчи, чиято цел е в процеса на играта да изобличат този от тях, когото смятат за "мръсен, долен лъжец".

На пресконференцията стана ясно, че телевизията е получила лиценз още през 2000 г., но чак сега има възможност да излезе в ефира на 27 окръжни града в страната. "В съдържанието няма да има нищо стандартно", каза Яна Иванова - заместник директор на TV2.

Като основна цел на медиата беше определена функцията й да забавлява. Живка Гичева - главен изпълнителен продуцент, определи TV2 като една нова телевизия, която ще следва интересите на зрителя, ще се основава на традиционните жанрове, но ще се опита да ги допълни.