Най-голямо количество валежи, паднали у нас до 15 часа днес, е над София - това каза за Дарик дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН Анастасия Стойчева. 48 литра на квадратен метър са валежите над столицата, като това е най-голямото количество валеж, измерено днес в страната, обобщи тя. Очаква се времето да остане дъждовно и през следващите няколко дни. В петък са възможни превалявания и по Черноморието, предупреди Стойчева.

Днешните температури в районите с валеж бяха около 20-23 градуса за разлика от температурите в Източна България и крайните югозападни райони, където беше слънчево и дневните температури достигнаха 33-34 градуса.

18 литра на кв. м е валежът на Мургаш, 10 литра/кв. м във Видин, 8 литра/кв. м в Лом и Ново село, 16 литра/кв. м на Черни връх. В останалите райони на Западна България, където също е превалял краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, валежът е под 7-10 литра/кв. м., каза Стойчева.

През следващото денонощие, както и до края на това, атмосферата над страната ще остане смутена. Ще продължи развитието на купесто-дъждовна облачност и отново главно в западната половина от страната през утрешния ден и в петък ще има краткортрайни превалявания, допълни синоптичката. През утрешния ден те няма да са с такава интензивност и от такъв характер, както през днешния, но все пак ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, предупреди Стойчева. Тя допълни, че температурите за страната ще са между 25 и 30 градуса. По морето ще остане предимно слънчево и през утрешния ден, макар че в следобедните часове ще се развие и там купесто-дъждовна облачност и не е изключено в отделни райони да превали и прегърми. Валеж на повече места по Черноморието ще има в петък.

Заради продължителните проливни дъждове над София през изминалото денонощие са били наводнени четири подлеза, две приземни помещения и един вход на блок в „Студентски град", съобщи за Дарик оперативният дежурен на Гражданска защита Анастас Ирибаджаков. Екипи на Гражданска защита са отводнили проблемните места. Няма данни за бедстващи хора и закъсали превозни средства, навсякъде е осигурен достъп и телефонна връзка, обобщи оперативният дежурен.

При обилни валежи и опасност от възникване на наводнение трябва да се напусне сградата или да се заемат по-горните й етажи. При поройни дъждове трябва да се избягва заставането под мостове, подлези, надлези и други съоръжения.

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета. При наличие на сух предмет, седнете върху него. Ако сте на велосипед, слезте от него. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети. Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.

Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. По време на пътуване приберете антената на колата.

При необходимост потърсете помощ на телефон 112. Спасителните екипи са в повишена готовност за оказване на помощ при възникване на инциденти, вследствие на очакваното влошаване на метеорологичната обстановка.