Силни гръмотевични бури на места с проливни валежи се разразиха следобед над западната половина от страната. В София падна проливен дъжд, като това доведе до задръствания на места в града и проблеми с движението в ниските части.

За момент бяха констатирани и проблеми с мобилните комуникации. До края на деня гръмотевични бури ще се разразят в повече райони в Западна България. На места са възможни градушки.

Съвети и правила за поведение при гръмотевични бури

Не предприемайте излети при опасност (прогноза) от гръмотевична буря в планината или на открито. Ако се окажете в центъра на гръмотевична буря, спазвайте следните правила:

Не заставайте до метални огради, заслони с метален покрив, канари и самотни дървета. Притаете се в най-ниската част на терена. В открито поле застанете на открито или между дървета, които са поне на 15-20 метра едно от друго. Стъпете на нещо сухо. В никакъв случай не трябва да се ляга на земята.

Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Не стойте в близост до крави, коне, биволи и други големи четириноги животни, тъй като са значително по-силно застрашени от хората, поради по-голямото възникващо напрежение между предните и задните крака.

Водачите на МПС да спрат, паркират, приберат антената и да не напускат превозното средство докато трае бурята. Да се има предвид, че мълнията може да предизвика повреди в светофари, улични лампи, сигнално предупредителни лампи и звукови индикатори на железопътни прелези и пр.

Освободете се от всички железни предмети, въдици, дрехи с метални токи. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф във водоем, бързо тръгнете към брега.

Ако се подслоните в къща без гръмоотвод, изключете електрическите уреди, не заставайте до прозорците, не се доближавайте до тръби и контакти.

Ако около вас мълния порази човек и той остане жив, първите минути след това са решаващи за спасяването на живота му. Трябва да се възстанови сърдечната дейност на пострадалия. Затова веднага започнете непряк сърдечен масаж с интензивност 60-70 пъти в минута. На всяко пето притискате на гърдите правете изкуствено дишане уста в уста. Започне ли да бие сърцето, търсете лекар (тел. 112, 150).

Ако сте в дома си, трябва да преустановите ползването на телефона, да изключите от електрическата мрежа - компютър, телевизор, хладилник, фризер и да застанете по-далеч от прозорец, тераса, метални предмети и антени.

При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.