Екип пожарникари в Добрич спаси десетгодишно дете и двама работници в наводнен склад, съобщи директорът на областното звено "Пожарна безопасност и спасяване" комисар Димчо Симеонов.

При падналия проливен дъжд в късния следобед водата в складовото помещение в района на фирма "Агромашина" е достигнала три метра. Пожарникарите са успели да изведат групата с лодка.

В друг склад в същия район в критична ситуация е бил още един работник, пише БТА. Пожарникарите са успели да го спасят като са направили отвор в стената, каза комисар Симеонов.

Цялата налична техника и личен състав на дирекция "Гражданска защита" - Добрич е ангажирана в спасителните работи и отводняване на залети с вода помещения в Добрич. От началото на проливния дъжд около 16.00 часа до 20.00 в дирекцията са постъпили над 70 сигнала за бедстващи автомобили и наводнени мази, гаражи и офиси.

Най-сериозно е положението във Втора градска поликлиника, където избите са под вода и има опасност за отоплителните инсталации. 3-4 автомобила са се обърнали в локви, дълбоки около един метър. Други са извлечени с лебедка.

Спасителите от "Гражданска защита" са разпределили адресите с пострадалите помещения и са започнали отводняване. В дейностите са се включили и екипи на ВиК и Е.ОН. Няма ток в помпените станции "Дъбрава" и "Приморци", поради което водата в Добрич е с много ниско налягане.

Падналите за около 2 часа валежи в Добрич са близо 90 литра на кв метър.

Падналият проливен дъжд в следобедните часове в курорта Албена наводни асансьорната шахта в хотел „Калиакра". Има нападали дървета, с вода са залети алеи и площада пред Културно-информационния център.

Няма сериозни щети, водата се отдръпва, каза ръководителят на сектор „Сигурност" в комплекса Румен Петков. Екип на „Гражданска защита" - Добрич замина за оглед на ситуацията. От комплекса припомниха, че на 16 юли заради порой и ураганен вятър бяха наводнени хотели, а автомобили пострадаха от паднали дървета.