Между 40 000 и 45 000 български авджии се очаква да се включат в тазгодишния ловен сезон, който днес официално се открива. Да ловуват ще излязат всички български ловци, които плащат членския си внос.
Заради закъснения с подаването на документи за регистрация на няколко ловни сдружения пред Държавната агенция по горите около 15 000 от родните ловци без вина щяха да си останат днес в къщи. Проблемът събра на спешно заседание на 5 август Ловния съвет от Съюза на ловците и риболовците, които поискаха от ДАГ сезонът да започне навсякъде.

В крайна сметка, председателят на Държавната агенция по горите издаде заповед за откриване на сезона, който по традиция започва с лов на птици. Тазгодишният сезон започва и с актуализирани цени. Първата вноска е годишна и е от 50 лева на човек, от които около 15 лева отиват в Държавната агенция по горите, а 35 лева остават в дружинката, за да поддържа развъждането на дивеч. Втората се плаща за всеки излет и е различна според дивеча, като най-скъп е едрият дивеч.

По повод откриването на ловния сезон от службатата „Контрол над общоопасните средства” предупреждават:
Най-важното е да не се употребява алкохол по време на лов, да се спазват инструкциите на водачите на ловните дружинки. Ловът е колективно занимание, но всяко действие е индивидуално, отговорността е индивидуална. Употребата на алкохол по време на лов прави хората по-емоционални, емоциите не са добър съветник в такъв момент.