Депутатите от Комисията по земеделие и гори в парламента приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лова и дивеча, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, един от вносителите на законопроекта, обеща, че ще оттегли предложението за удължаване на ловния сезон на водоплаващите птици с един месец (до края февруари), записано в законопроекта. В рамките на заседанието неправителствени екоорганизации обясниха, че ако удължаването на срока бъде прието, страната ни може да бъде санкционирана от Европейската комисия за неспазване на европейското законодателство.
Според еколозите удължаването на периода съвпада с размножителния период на птиците. След едно подобно удължаване на срока на водоплаващите птици Малта е била санкционирана от ЕК. Екологът Стефан Аврамов от Коалицията „За да остане природа в България” каза, че ако все пак срокът бъде удължен, ще подаде сигнал в Брюксел. От МОСВ също се обявиха против удължаване на срока за лов.
Със законопроекта отпада изискването за задължителни минимално изискуеми 22 хил. ха площ за съществуване на ловна дружинка. Досега на този принцип са се обединявали различни ловни сдружения, които на практика никога не са ловували заедно.