През изминалите седем месеца в Старозагорска област са регистрирани 1273 пътно транспортни произшествия, 1028 леки и 245 тежки, при които са загинали 35 и са ранени 324 човека. В сравнение с първото полугодие на миналата година леките пътнотранспортни произшествия са намалели с 357,  тежките - с 36, ранените при ПТП са с 60  по-малко, а загиналите - с 1.

Най-голям е относителният дял на катастрофите, станали на територията, обслужвана от РПУ-Стара Загора  - 56% от леките и 54 % от тежките пътнотранспортни произшествия. По-малко от  една трета от катастрофите са станали на територията, обслужвана от РПУ-Казанлък, където до края на юли има 9 загинали и 89 ранени при ПТП.

На територията на община Чирпан са станали 101 леки и 18 тежки катастрофи, при които са загинали 6 и са пострадали 20 човека. Трима са загиналите, а 23 са пострадалите при 11 тежки пътни инцидента, станали на територията, обслужвана от РПУ-Гълъбово през периода.

През целия седеммесечен период на територията, обслужвана от РПУ-Раднево няма загинали при пътнотранспортни произшествия хора, 13 са пострадалите при общо 8 тежки и 27 леки катастрофи. През минали месец в община Раднево е регистрирана само една тежка злополука с един пострадал човек.

Основна отговорност за допуснатите тежки пътнотранспортни произшествия и пострадалите при тях, носят водачите на превозни средства. По тяхна вина в областта са регистрирани 235  тежки катастрофи  с 34 загинали и 315  ранени. Поради нарушение на пешеходеца е станало 1 пътнотранспортно произшествие с 1 пострадал.

Най-голям е относителният дял, 41%, на тежките катастрофи, причинени от движение с превишена и несъобразена скорост. При 97 пътнотранспортни произшествия станали поради неразумна скорост, са загинали 19 човека, 56 % от жертвите на пътя, и са пострадали 113.  Все пак в сравнение със същия период на миналата година произшествията, допуснати по тази причина са намалели с 14,  убитите -  с 4,  а ранените - с 41. Спазването на скоростните режими е и един от основните приоритети в контролната дейност на пътна полиция през тази година. За седем месеца случаите, в които служителите от пътния контрол в областта са констатирали движение с превишена скорост са 5466, като при 407 от тях са допуснати пътнотранспортни произшествия. Само за юли санкционираните за неспазване ограниченията на скоростта са 1073.

Поради управление след употреба на алкохол през периода са причинени 20 тежки пътнотранспортни произшествия с 27 ранени, като катастрофите поради тази причина и пострадалите при тях запазват ясна тенденция на увеличение в сравнение със същия период на миналата година.

Близо 60% от тежките катастрофи от началото на годината са станали в населените места. От тях най-много са станали в Стара Загора - 82 тежки  ПТП с 2 убити и 98 ранени.

30 са пътнотранспортните произшествия с участие на деца през изминалите седем месеца, с 10 по-малко от същия период на миналата година. При тях са пострадали  41 деца.

През първото полугодие на територията, обслужвана от ОД  на МВР, няма загинали при катастрофи деца.