Microsoft е проявила интерес към разработката на езика за създаване на уеб страници HTML 5, който ще замени настоящата четвърта версия. Компанията разглежда черновата на стандарта и се очаква да предложи корекции на неговите създатели, съобщи CNET News.

HTML 5 почти не се поддържа от Internet Explorer 8, но се радва на частична подкрепа от браузърите Safari, Chrome, Firefox и Opera. Microsoft беше единственият разработчик на браузъри, който досега не се интересуваше от HTML 5.

Поддръжката на новия стандарт, преди още да бъде окончателно сертифициран, е прибързано решение, смята софтуерният гигант. Това означава, че неговите възможности скоро няма да станат достояние за над половината от интернет потребителите, тъй като пазарният дял на IE надвишава 50%.

HTML 5 може значително да разшири възможностите на браузъра и да го превърне в платформа за уеб приложения. Така например, браузър, който поддържа HTML 5, не се нуждае от допълнителни модули, за да възпроизвежда видео и музика.

В допълнение, уеб приложенията ще могат да съхраняват своите данни на локалния компютър, което ще позволи работа и при липса на връзка към интернет.