Има вариант тримесечното отчитане в Западна България да остане, без да има прогнозни вноски два поредни месеца. Така накрая домакинствата ще заплащат консумираната електроенергия на третия месец. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На практика това означава дружеството да кредитира потребителите си два поредни месеца. Ръководството на ЧЕЗ е получило разрешение от централата си в Чехия и има готовност за това. Вариантът обаче не е обсъждан повече и засега остава решението на комисията за връщане към едномесечно отчитане от чешката компания.

Шушулов заяви, че ситуацията никак не е лесна. Коя е държавната фирма, която ще поеме отчитането в Западна България веднага, ако се отнеме лицензията, попита той. Вариантът за нова глоба той коментира с думите, че делото се проточва в съда – „Ще ги друснем един-два милиона лева, ще отиде в съда, ще обжалват”. Председателят на ДКЕВР обаче отрече комисията да е безсилна.

Шушулов каза, че вече е имал срещи с новото ръководство на Минситерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Два часа е продължила срещата между ръководството на ДКЕВР и министъра на икономиката Трайчо Трайков. На нея също е бил обсъден въпросът с отчитането от ЧЕЗ, въпроси, свързани с БЕХ, НЕК, „Топлофикация София”. Да продължат да работят за нуждите на енергетиката и да държат връзка непрекъснато – са се разбрали двете страни на срещата.