Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) иска от ВАС да глоби ЧЕЗ за административно нарушение. Това съобщи председателят й Ангел Семерджиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Има неизпълнение на решението на съда ЧЕЗ да премине към едномесечно отчитане.
Минималният размер на глобата е 500 до 2000 лева и при неизпълнение с натрупване по 500 лева на седмица. Глобата ще бъде понесена от длъжностните лица, които ръководят дружеството.
Няма нито един потребител в Западна България, която се обслужва от ЧЕЗ, чиято консумирана електроенергия да се отчита ежемесечно. Според ДКЕВР обаче дружеството е започнало да създава условия и една трета от абонатите вече е можело да са преминали от тримесечно към едномесечно отчитане.
Освен това софтуерът дава възможност това да стане по-бързо, показва проверка на комисията.
32 дела води ДКЕВР с ЧЕЗ. Политиката на ЧЕЗ е да води дела, ние нямаме избор и ги водим, каза Семерджиев. Като потребител ми е писнало, като шеф на ДКЕВР не ми е писнало и ще прилагам закона, бе категоричен той.
По думите му – от дружеството ще зависи дали комисията ще стигне до крайност и да пристъпи към отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Освен това – никоя компания не печели реноме с такива действия и загубени дела, посочи той.
Те лъжат в публичното пространство, нас не могат да ни излъжат, каза председателят на ДКЕВР, попитан кой носи отговорност за невярната информация, която се подава от дружеството.