Тримесечното отчитане на електромерите в Западна България е на път да продължи, но под друга форма, стана ясно във вторник по време на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Председателят на регулатора Константин Шушулов съобщи, че от ЧЕЗ, която снабдява с електроенергия региона, са заявили готовността си да продължат да отчитат консумацията на три месеца, но да не събират междинни месечни плащания, а това да става накуп. Идеята била обсъдена между шефа на ДКЕВР, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и ръководството на чешката компания.
Трайков изразил гражданската си позиция, че тримесечното отчитане на тока в Западна България трябва да се запази. Същото становище той изрази и малко след встъпването си в длъжност, коментирайки, че това е европейската практика. Единственият проблем в България бил в това, че ЧЕЗ не са предоставили още при въвеждането на по-дългия период на отчитане възможността гражданите сами да си определят размера на месечната вноска и да избират дали да плащат на прогнозна база консумацията си, или да правят това накуп след отчитането на електромерите.
Сега от ЧЕЗ са се съгласили, за да се премахне мисълта за кредитиране от гражданите на дружеството, да стане обратно - дружеството да кредитира гражданите първите два месеца и на третия месец след отчитането да се издава фактура, каза Шушулов. Той обаче призна, че това може да бъде неизгодно за домакинствата, които са свикнали да плащат всеки месец.
Председателят на ДКЕВР уточни, че все пак засега остава решението за връщане на едномесечното отчитане на електромерите, за което от ЧЕЗ заявиха, че имат готовност да направят едва в края на годината, въпреки че постановлението на регулатора е от миналия октомври.
Шушулов коментира още, че отправените лично от него заплахи за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, ако не се съобрази с решението на комисията, не са разрешение на проблема, защото ще се затрудни електроразпределението в Западна България.
Решението за връщане на тримесечното отчитане на тока се обжалва от ЧЕЗ и от компанията неведнъж са демонстрирали оптимизъм, че казусът ще се реши в тяхна полза, протакайки до изтичането на мандата на Шушулов през септември.
Във вторник шефът на ДКЕВР заяви, че освобождава ръководния пост. Той ще има среща с премиера Борисов, за да му връчи доклад, че мандатът му изтича. Междувременно от ЧЕЗ изпратиха прессъобщения, че са готови да обсъдят как да се подобри тримесечното отчитане. От компанията припомниха, че възможността за заплащане на електроенергията веднъж на три месеца съществува за клиентите на ЧЕЗ и в момента. Потребителите имат опцията да декларират равни месечни вноски в размер на 0 лева за първите два месеца и да платят след третия месец, при получаване на фактура след реален отчет. По този начин те ползват безлихвен кредит за консумираната електроенергия за тримесечието.
От компанията съобщиха, че от началото на 2009 г. ЧЕЗ е въвел редица възможности, които да улеснят клиентите и да им осигурят повече гъвкавост  да не плащат равни месечни вноски, а само изравнителна веднъж на три месеца, да планират месечната вноска, съобразно потреблението си, да декларират избрана от тях месечна вноска, да избират начина на комуникация с компанията - центрове за обслужване на клиенти, EasyPay, кол център, писма, факс, интернет сайт;     
да избират начина и мястото на плащане.
Клиентите на компанията могат да използват различни канали за заявяване размера на равните си месечни вноски. Освен в центровете за клиенти, това може да стане на телефон 0700 10 010 или на интернет страницата на ЧЕЗ. Желаещите също могат да изпратят попълнено заявление за промяна на равни месечни вноски по пощата или по факс.
За да улесни клиентите си в процеса на тримесечното отчитане, ЧЕЗ не прекъсва захранването за неплатени задължения през първите два месеца. До изключване на електроенергията се пристъпва едва след изтичане на срока за плащане на изравнителната сметка. От юли 2009 г. ЧЕЗ стартира и sms услуги за безплатно известяване на своите клиенти за изтичащ срок за плащане на сметката и за проверка на текущото задължение.
Интернет