Общо от надписването на извозен боклук в София през всички години на сметоизвозването и загубите през последните две години софиянци са ощетени с около 150 млн. лева. Това съобщи председателят на групата на ДСБ в Столичния общински съвет и зам.-председател на ДСБ Димитър Бъчваров.

Бъчваров посочи, че с решението за повторното отваряне на сметището в Суходол София е отново на отправната си точка по проблема с отпадъците от преди две години. Единственият резултат през този период е, че софиянци са ограбени с около 100 млн. лева.

60 млн. лева са загубите за балиране и транспорт, 24 млн. лева - само за двете години надписани количества на извозения боклук и допълнителни такси за депониране на отпадъците на София в провинцията, обясни той.

По тази причина общинските съветници на ДСБ на първото работно заседание на Столичния общински съвет ще предложат създаването на временна комисия в СОС, която да изясни какви са загубите на СО от надписаните количества отпадъци, извозени от фирмите ДИТЦ, ВОЛФ и оператора на сметището в Суходол, както и загубите вследствие на преждевременно затваряне на сметището за балиране и транспорт.

Комисията трябва да изясни и кои са конкретните длъжностни лица, виновни за тези загуби и каква отговорност и санкции трябва да понесат те. Комисията трябва да набележи и какви мерки трябва да се предприемат, за да се възстановят надвзетите суми и причинените загуби.

Според Бъчваров протестиращите жители на Суходол са излъгани и се е чакало само да отминат изборите, за да бъде взето решението за отварянето на сметището. Той допълни, че Суходол може да поеме отпадъците на София за не повече от година и половина, а за този период столицата няма да има завод за преработка на отпадъци.

След година и половина ще имаме предизвестена криза точно такава, каквато имахме преди 2 години, категоричен бе Бъчваров.

Общинският съветник Вили Лилков посочи, че съветниците на ДСБ ще поставят пред столичния кмет въпроса защо не се въвежда вече около една година системата за контрол върху работата на концесионерите. Той припомни, че СОС е гласувал сумата от 500 хил. лева за нейното изграждане, която все още не е въведена в експлоатация.

Лилков отбеляза, че до една година изтича концесионния договор на фирма ВОЛФ, респективно на новата фирма, която е неин наследник, върху половината от територията на града, а до момента кметът не е представил никакви идеи за това по какъв начин ще се организира сметосъбирането и сметоизвозването в този район и анализ за състоянието на концесията до момента.

ДСБ ще попитат кмета на София също и защо повече от година и половина от решението на СОС за създаване на специално звено за контрол на концесията такова все още няма.

Депутатът от ДСБ Евдокия Манева от своя страна подчерта, че партньор в бездействието на кмета Бойко Борисов по въпроса с боклука е министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Тя припомни, че документите за отварянето на сметището в Суходол са внесени в МОСВ през април, а то се отваря едва сега след изборите.