Агенция "Пътна инфраструктура" е сключила договори за ремонт на пътища през тази година за 1,5 милиарда лева при положение, че разполага с бюджет от 382 милиона лева. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова днес.


На практика предишното правителство е измамило строителните фирми с 1,2 милиарда лева. Договорите са сключени, само че парите ги няма. Голяма част от строителните компании съвестно са си свършили работата, която им е била възложена, заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, който също взе участие в пресконференцията.


Според Комитова наличният годишен бюджет за ремонт на пътища е бил похарчен от бившите управляващи от ГЕРБ още до април.


„Попитахме фирмите защо са работили, без да са обезпечени техните договори. Работили са срещу аванси и със собствени средства. Така било от няколко години. В края на годината получавали парите си с министерски постановления”, обясни Комитова и подчерта, че парите идвали от бюджетния излишък.


Тя представи данните от последните няколко години. През 2018-а бюджетът на АПИ е бил за 328 милиона, а в края на годината са разплатени над 2 милиарда. През 2019 г. са били предвидени над 420 милиона, а са изплатени над 1,4 милиарда. През 2020 са заложени 339 милиона, а реално платените са над 1,7 милиарда.


„В година като тази, в която има толкова избори, вероятността да управляват тези, които са правили бюджета, е почти нулева. Да дадеш в бюджета 382 милиона, а да заложиш за разплащане 1,5 милиарда, това е форма на измама. Това е лоша бюджетна практика. Доколкото ми е известно това вече се разглежда в Софийската градска прокуратура, има преписки”, коментира Кутев.


И подчерта, че следващия и по-следващия кабинет ще се сблъскат с този проблем.


„Нашето правителство си заминава след 1-2 седмици, след това ще дойде друго правителство, а към Нова година може би ще има трето правителство, което ще е четвърто за тази година. Значи тези хора са обещали пари, които не могат да гарантират”, заяви говорителят на МС.


Той отговори и на обвиненията, че с актуализацията на бюджета не са предвидени тези пари.


„С актуализацията беше важно да се осигурят пенсиите, парите за първи линия, мерките за бизнеса. Тази актуализация има друга цел - антикризисната подкрепа”, каза Кутев.