Учени от Холандия създадоха игра, в която участниците трябва да овладеят новата пандемия от свински грип, за да повишат осведомеността за болестта, съобщи Асошиейтед прес.

"Това в действителност се случва в реалния свят" - каза Албърт Астерхаус, ръководител на отделението по вирусология в медицинския център "Еразмус". Той и негови колеги създадоха играта "Големият грип".

Играта е достъпна в интернет безплатно на адрес www.thegreatflu.com. Играещият избира грипен щам и следи разпространяването му по света. Мерките, с които може да се бори с пандемията, са системи за наблюдение, създаване на запаси от антивирусни лекарства и ваксини, затваряне на училища и летища.

Играчите имат ограничен бюджет и получават предупреждение, че "действията за контролиране на вируса са скъпи и изразходваните средства трябва да се следят".

Световната здравна организация (СЗО) каза, че не е запозната с играта. По данни на СЗО новият грипен вирус е отнел 1462 човешки живота по света от появата си през април. Заболелите са 178 000. БТА