Последният голям капитан на баскетболния ЦСКА - Георги Давидов вече е играч на Рилски спортист. Трансферът бе финализиран преди вечерната тренировка на носителя на купата в Еврохолд Балканската лига снощи. Новината за последното новото име в тима от Самоков пък първо излезе на официалния сайт на клуба - rilskibasket.com.

204-сантиметровият бивш национал се завръща в българската лига след сезон в чужбина. 33-годишният център подели състезателната 2008/2009 между френския Андрезийо и швейцарския Лугано. Там Давидов остави отлични впечатления с изявите си, но не всичко на този свят в крайна сметка, е баскетбол. Причината Георги да иска пак да се навре в казана на родните страсти е, че на 15 септември голямата му дъщеричка Ния ще прекрачи прага на първи клас. За семейството е важно детето да учи в добро българско училище.

Договорът на някогашния любимец на червената агитка с Рилски спортист е до следващото лято. С идването на Давидов в Самоков теглиха чертата на селекцията. Треньорът Александър Тодоров ще се изправи с предизвикателството да запази позициите на Рилецо от миналата година. Отборът му триумфира в Балканската лига, като спечели купата в първото издание на турнира през март в "Арена Самоков", а освен това влезе в четворката на купата на страната и НБЛ. В Лигата Рилски спортист загуби спора за бронза с Левски.

Новите имена в Рилски са: Дeйвид Бърджис (208 см, 1986 г., център, САЩ), Сърджан Живкович (199, 1986, крило, Сър), Перица Митич (184, 1985, плеймейкър, Сър), Симеон Найденов (200, 1981, крило), Георги Давидов (204, 1976). От миналогодишния състав останаха Александър Груев (187, 1983, плеймейкър), Богдан Боев (196, 1982, гард), Травис Питърсън (208, 1985, крило/център, САЩ), както и младата надежда Станислав Ваклинов (205, 1989, център). Извън сметките на Тодоров попаднаха сърбите Драгослав Папич и Бранко Миркович, Левен Белберов, Иван Николов и по собствено желание Иван Лилов, който пожела да търси късмета си в чужбина.

С трансфера на Давидов Рилецо нанася удар, защото взима един от най-опитните и доказани баскетболисти у нас през последните няколко години. Центърът има огромно сърце и хъс, които му извоюваха името на железен капитан в ЦСКА. Докато носеше екипа на Лукойл Академик Давидов се превърна в най-ценния шести играч, макар че рядко получаваше възможност да се изяви. По това време шампионите все още бяха роби на имената и скъпоструващите чужденци.